Skip to content

AESTAS VIRKAD TOPP

[English pattern here] Aestas betyder sommar på latin, och den här toppen är just det – en perfekt sommartopp. Aestas Topp är ett lättläst virkmönster och min tveklöst mest populära design! Aestas Topp virkas i luftig bomull med ett dekorativt genombrutet ok och sidopartier, men är samtidigt tillräckligt täckande för att kunna bäras bland folk. Ute på stan, under en kavaj på jobbet, som den är i baren eller under en kofta på kvällspromenaden. Kort sagt en garanterad favorit i sommargarderoben!

Aestas Topp virkmönster virkas uppifrån och ner utan sömmar. Beskrivningen innehåller flera bilder som förklarar de lite klurigare partierna för att alla virkentusiaster ska kunna lyckas, oavsett erfarenhetsnivå. Toppen går snabbt att virka i lite tjockare bomullsgarn (8/8 eller “worsted weight” som det kallas i amerikansk garn-terminologi) med 5 mm nål. Alltså hinner du svänga ihop flera för att matcha alla dina favoritplagg i garderoben! De maskor som förekommer i Aestas Topp virkmönster är lm, fm, hst, st, sm, dst, 2 dst tills, 2 st tills.

Ladda ner mönstret nedan.

Recent Comments

5 Comments

 1. Verkligen snygg! Ska nog pröva att virka till mig själv…har en hel del Drops Paris liggande…

 2. Elin Elin

  Supersnyggt mönster! Jag skulle behöva göra i större storlek, kanske XXL. Tror du det är möjligt och har du nåt tips på hur jag kan gå tillväga?

  • hookedbyanna hookedbyanna

   Hej Elin! Ja, det är ju lite matematik som krävs när man skapar ett mönster i olika storlekar, så ja, det går absout att göra den i XXL men jag har inte gjort de uträkningarna. Oket ökar ju med 6 lm per storlek – testa att börja med 132 lm och följ därefter mönstret för oket. När du kommer till resten av toppen får du testa/räkna/improvisera dig fram så att du får ett större antal maskor runt om överkroppen… Jag kan inte ge dig bättre tips än så är jag rädd, utan att ha räknat ut matten… 🙁

 3. Anita Anita

  Hej Anna.
  tror du man kan lave den i 1 tråd alm. 8/4 bomuld – eller bliver det for “tyndt”

  • hookedbyanna hookedbyanna

   Hej! Du kan egentligen använda vilket garn du vill, så länge du uppnår rätt virkfasthet/gauge. Rätt virkfasthet med ett garn som är hälften så tjockt som det rekommenderade skulle ge ett väldigt glest resultat. Så nej, en tråd 8/4 blir nog för tunt. Vänliga hälsningar, Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.